Destacats
05 Novembre 2012
Plantes Urbanites

Les ciutats no són sols ciment i edificicis, són la llar de molts éssers vius, i tot i que les hagin construït persones, acullen a diferents tipus de plantes i animals que intenten trobar el seu lloc. Dins d’aquesta biodiversitat es troben les plantes silvestres que creixen espontàniament i que, a causa del nostre desinterès, fa que les anomenem "males herbes". Les alumnes de quart del grau en Integració Multidisciplinar, juntament amb el seu professor Jon Marín, estan descobrint el potencial d’ús d’aquestes espècies. Poden ser un ingredient deliciós en la cuina, i es pretén ampliar el coneixement sobre aquestes plantes i transmetre’l a través d’un projecte multidisciplinar de disseny. El 9 d’octubre Oh!Bcn va organitzar una jornada dedicada exclusivament a projectes que es basen en les plantes i les seves propietats, medicinals, socials, culturals i científiques. El Museu Nat del fòrum de Barcelona va acollir aquest esdeveniment. Diferents persones relacionades amb el món del disseny es van interessar en conèixer els projectes de Stefano Mancuso, Josep Pàmies i Pam Warhurst. Persones que reivindiquen el poder i l’ús de les plantes. El dia va començar amb Stefano Mancuso, botànic italià que es dedica a investigar la inteligència de les plantes i com utilitzar-la. Actualment, està desenvolupant un sistema de sensors naturals, Greeninternet, tracta de captar informació de l’ambient a través dels sistemes de defensa vegetals. La dolça revolució va ser el tema de la següent xerrada. Josep Pàmies va parlar de la seva experiència en el sector del cultiu de plantes medicinals, així com les contradiccions legals que van lligades amb el poder de les multinacionals i la indústria farmacèutica. Proclama la lliure comercialització de la Stevia, i fomentar el coneixement sobre els beneficis medicinals de les plantes. Per últim, la Pam Warhurst va demostrar que "cultivar plantes, també pot ser beneficiós per les comunitats. No només perque proporcionen aliments, sino que també milloren les relacions i comunicacions humanes". Així ho demostra amb el seu programa "Incredible Edible Todmorden", que consisteix en utilitzar els espais públics de les ciutats per fer crèixer paisatges comestibles. Implica treball en equip, voluntariat, aprenentatge sobre el cultiu i les plantes i esforç en la conservació d’aquests espais. Al migdia, Food cultura va oferir una experiència culinària en la que utilitzava plantes silvestres com a ingredient principal de l’àpat i la recuperació de receptes antigues, com la sopa de farigola. La tarda va consistir en presentacions d’empreses que realitzen projectes relacionats amb les plantes. Des d’una empresa de perfums que treballa per a la creació d’identitats corporatives, fins a una multinacional que cerca tendències i crea la seva pròpia carpeta de targets, per a vendre informació a altres empreses. Els projectes que es van presentar en aquest esdeveniment, marquen una nova tendència o estil de vida que els dissenyadors no poden ignorar. Avui dia, invertim molts recursos en investigar nous descobriments, però també podem invertir en redescobrir costums oblidades. Cuinar amb la vegetació que ens envolta, que no necesita un esforç en el seu cultiu, sembla molt obvi, pero el que és obvi és que se’ns ha oblidat. Des de l’assignatura de Projectes de 4rt curs, volem despertar interès per aquest camp. Si voleu saber-ne més o voleu col·laborar, poseu-vos en contacte amb en Jon Marín (jmarin@prof.esdi.es), professor de l’assignatura o directament amb nosaltres. Natàlia Martí Sara Rodríguez Yolanda De Hoz